Цікаво

Факти сови

Факти сови


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Вітав за їх передбачувану мудрість та апетит до примхливих гризунів, але насміхався як шкідники та предмети забобонів, сови (родини Tytonidae і Strigidae) мали стосунки з людьми / ненавистю до людини з початку записаної історії. Існує понад 200 видів сов, і вони можуть сягати часів динозаврів.

Швидкі факти: Сови

  • Наукова назва: Tytonidae, Strigidae
  • Загальні назви: Совна та лаврові сови, справжні сови
  • Основна група тварин: Птах
  • Розмір: Розмах крил від 13-52 дюймів
  • Вага: 1,4 унції до 4 фунтів
  • Тривалість життя: 1-30 років
  • Дієта: М’ясоїдний
  • Проживання: Кожен континент, крім Антарктиди, більшість середовищ
  • Статус збереження: Більшість сов занесені до категорії найменш занепокоєних, але деякі - під загрозою зникнення або критично зникають.

Опис

Налічується близько 216 видів сови, поділених на дві сім’ї: сараї та сараї (Tytonidae) та Strigidae (справжні сови). Більшість сов належать до групи так званих справжніх сов, з великими головами та круглими обличчями, короткими хвостами та приглушеними пір’ям із строкатими візерунками. Решта видів з десяток плюсів - сараї, що мають серцеподібні обличчя, довгі ноги з потужними талонами і помірного розміру. За винятком звичайної совної сави, яку зустрічають у всьому світі, найвідомішими совами в Північній Америці та Євразії є справжні сови.

Більше половини сов у світі мешкає в неотропіках та на південь від Сахари, а лише 19 видів мешкають у США та Канаді.

Одна з найбільш примітних речей про сови - це те, що вони рухають цілою головою, коли дивляться на щось, а не рухають очима, як більшість інших хребетних. Совам потрібні великі, спрямовані вперед очі, щоб зібрати дефіцит світла під час їхнього нічного полювання, і еволюція не могла пощадити мускулатуру, щоб дозволити цим очам обертатися. Деякі сови мають дивовижно гнучкі шиї, що дозволяють повертати голову на три чверті кола, або на 270 градусів, порівняно з 90 градусами для середньої людини.

Солома сова - лише один із понад 225 видів сови у світі. Nick Jewell / Flickr / CC на 2.0

Проживання та розповсюдження

Сови є на всіх континентах, крім Антарктиди, і вони також мешкають у багатьох віддалених острівних групах, включаючи Гавайські острови. Їх переважні місця проживання відрізняються від видів до видів, але включають все, від арктичної тундри до заболочених земель, листяних та хвойних лісів, пустель та сільськогосподарських полів, пляжів.

Дієта та поведінка

Сови ковтають своїх здобич-комах, дрібних ссавців та плазунів та інших птахів-цілих, не кусаючи і не жуючи. Більша частина нещасної тварини перетравлюється, але частини, які неможливо розбити - такі як кістки, хутро та пір'я - через кілька годин після їжі сови відривають як твердий грудочку. Вивчаючи ці гранули, дослідники можуть визначити, що їла дана сова і коли. (Дитячі сови не виробляють гранул, оскільки їхні батьки в гнізді годують м'якою, пророщеною їжею.)

Хоча інші хижі птахи, такі як яструби та орли, полюють вдень, більшість сов полюють вночі. Їх темні кольори роблять їх майже непомітними для здобичі, а крила б’ють майже безшумно. Ці пристосування в поєднанні з їх величезними очима ставлять сови серед найефективніших нічних мисливців на планеті.

Будучи приємними птахами, які полюють і вбивають дрібну здобич, сови мають одні з найсильніших талонів у Пташиному царстві, здатні захоплювати та захоплювати білок, кроликів та інших ссавців. Один з найбільших видів сови, п’ятигранна велика рогата сова, може завити свої талони силою 300 фунтів на квадратний дюйм, приблизно порівнянні з найсильнішим укусом людини. Деякі незвичайно великі сови мають талони, порівнянні за розмірами з набагато більшими орлами, що може пояснити, чому навіть відчайдушно голодні орли зазвичай не атакують своїх менших кузенів.

У популярній культурі сови незмінно зображують як надзвичайно розумну, але навчити сову практично неможливо, тоді як папуг, яструбів та голубів можна навчити витягувати предмети та запам'ятовувати прості завдання. Люди вважають, що сови розумні з тієї ж причини, що вони вважають, що діти, які носять окуляри, розумні: очі більші, ніж зазвичай, передають враження високого інтелекту. Це не означає, що сови особливо німі; їм потрібно багато сил мозку, щоб полювати вночі.

Розмноження та потомство

Ритуали спарювання сови включають подвійне гудіння, і коли вони спарюються, одинокий самець і самка залишаться разом протягом селекційного сезону. Деякі види залишаються разом цілий рік; інші залишаються парними на все життя. Зазвичай вони не будують свої гнізда, натомість переймають гнізда, покинуті іншими істотами. Сови можуть бути агресивно територіальними, особливо в період розмноження.

Сова матері відкладає від одного до 11 яєць протягом декількох днів, в середньому п'ять-шість. Після відкладання вона не залишає гнізда, поки яйця не вилупляться, через 24-32 дні, і, хоча самець годує її, вона, як правило, втрачає вагу за цей період. Пташенята виривають з яйця зуб яйцем і залишають гніздо (плід) через 3-4 тижні.

Ніхто не впевнений, чому в середньому самки сови трохи більше, ніж самці. Одна з теорій полягає в тому, що більш дрібні самці більш спритні і тому більше підходять для вилову здобичі, тоді як самки виводять молодняк. Інша полягає в тому, що, оскільки жінки не люблять залишати свої яйця, їм потрібна більша маса тіла, щоб підтримувати їх протягом тривалого часу, не їсти. Третя теорія є менш вірогідною, але кумеднішою: оскільки самки часто нападають і відганяють непридатних самців під час шлюбного сезону, менший розмір і більша спритність самців заважають їм отримати травму.

Фотографія CGander / Getty Images

Еволюційна історія

Еволюційне походження сови важко простежити, тим більше їх очевидна спорідненість із сучасними нічними сорочками, соколами та орлами. Сови-подібні птахи, такі як Берруорніс та Огігоптинкс, жили 60 мільйонів років тому в епоху палеоцену, а значить, можливо, що предки сови співіснували з динозаврами наприкінці крейдового періоду. Сувора сім'я сови відірвалася від тиронідів і вперше з'явилася в епоху міоцену (23-5 мільйонів років тому).

Сови - одна з найдавніших наземних птахів, до якої вступають лише дичині птахи (наприклад, кури, індики та фазани) порядку галлиформ.

Статус збереження

Більшість видів у Міжнародному союзі охорони природи (МСОП) занесені до найменшого занепокоєння, але деякі з них занесені як під загрозою зникнення або з критичною небезпекою, як, наприклад, лісовий овець (Heteroglaux blewitti) в Індії; Бореальна сова (Aegolius funereus) у Північній Америці, Азії та Європі; і сова-шау (Otus siaoensis), на одному острові в Індонезії. Постійні загрози совам - мисливці, зміна клімату та втрата середовища проживання.

Сови та люди

Утримувати сови в якості домашніх тварин не дуже добре, і не тільки тому, що це незаконно в США та більшості інших країн. Сови харчуються тільки свіжою їжею, вимагаючи постійного запасу мишей, піщанок, кроликів та інших дрібних ссавців. Крім того, їх дзьоби і кінці дуже гострі, тому вам також знадобиться запас пов’язок. Якщо цього було недостатньо, сова може прожити більше 30 років, тож ви будете надягати свої промислові міцні рукавички і кидати піщанки у свою клітку протягом багатьох років.

Стародавні цивілізації мали широко розбіжні думки про сови. Греки обрали сови для представлення Афіни, богині мудрості, але римляни злякалися від них, вважаючи їх носіями поганих прикмет. Ацтеки та маї ненавиділи і боялися сови як символів загибелі та знищення, в той час як багато корінних американських племен лякали своїх дітей історіями про сови, які чекають у темряві, щоб їх віднести. Стародавні єгиптяни мали добріший погляд на сови, вважаючи, що вони охороняють духів мертвих, коли вони подорожують у підземний світ.

Джерела

  • Питай, Нік. "Список видів сови." BirdLife International, 24 червня 2009 року.
  • BirdLife International. "Мікратен" Червоний список загрозливих видів МСОП: e.T22689325A93226849, 2016. whitneyi.
  • BirdLife International. "Бубо". Червоний список загрозливих видів МСОП: e.T22689055A127837214, 2017.scandiacus (версія errata опублікована у 2018 році)
  • BirdLife International. "Гетерогла". Червоний список загрозливих видів МСОП: e.T22689335A132251554, 2018.blewitti
  • BirdLife International. "Еголій". Червоний список загрозливих видів МСОП: e.T22689362A93228127, 2016. funereus
  • BirdLife International. "Отус". Червоний список загрозливих видів МСОП: e.T22728599A134199532, 2018.siaoensis
  • Лінч, Уейн. "Сови США та Канади: повний посібник з їх біології та поведінки". Балтімор: Університетська преса Джона Хопкінса, 2007.



Коментарі:

  1. Arazil

    Видалено (має заплутаний розділ)

  2. Kohana

    У цьому нічого не є гарною ідеєю. Я згоден.

  3. Haroun

    Bravo, I think this is a great idea

  4. Arian

    Круто :) Можна сказати, що це підірвало мені мозок! :)

  5. Jerryl

    Дуже добре!

  6. Mesar

    точно на ціль :)



Напишіть повідомлення

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos